Sunday, October 16, 2016

The Martian, av Andy Wier

I 2014 kom en ny, spennende bok på markedet. Sci-fi bøker er ikke uvanlig, men denne boken var fremdeles noe av det uvanlige.
The Martian er en book om Mark Watney, en astronaut som ved en feil blir igjen på Mars når en ekspedisjon går feil, og de er nødt til å evakuere. De tre andre kom seg til romskipet på vei til jorden, men han blir kastet bort av en sandstorm, blir truffet av en antenne som trenger seg gjennom drakten hans og slår lufta ut av den. Det går lettere for de andre å komme seg hjem om de lar han bli igjen, så ikke bare drar de fra ham, men de tror også at han er død. Han er alene på Mars, og må bruke all sin kunnskap innen biologi, botanikk, og mekanikk på å overleve, og få seg mat og vann, på en planet som ingen andre har levd på før. Det er fire år til neste ekspedisjon kommer seg til Mars. Spørsmålet er, hvordan skal han komme seg hjem?

Boken handler om hva Watney gjør for å overleve, samtidig som det også handler om hvordan det går på NASA når de finner ut fra satellittene, at han faktisk er i live. Weir gjør en fantastisk jobb med å få liv i karakterene, på en måte som minner deg på at selv profesjonelle astronauter kan ha problemer med å holde seg seriøs hele tiden, også når de er strandet alene på en planet med veldig lite håp på å overleve. Det gjør denne til et frisk pust nå som det en trend med dystopiske romaner og noveller.

Andy Weir begynte å skrive The Martian ved å legge den ut kapittel for kapittel på hjemmesiden sin i 2009, der han fikk kommentarer fra overalt, om det var noe som ikke var riktig. Ved deres hjelp, fikk Weir detaljer som gjør denne boken noe til og med NASA er glad i. Dette gjør denne boken mye mer korrekt, selv om når jeg leser den, ikke skjønner noe av det han snakker om mesteparten av tiden. Selv om ikke alt var korrekt, tror jeg fremdeles at mange ville nyte å lese denne boken, om den første mannen som overlevde på mars.

kilder:
Intervju med Andy Wier: http://www.telegraph.co.uk/film/the-martian/andy-weir-author-interview/Hjemmesiden: http://www.galactanet.com/writing.html 

No comments:

Post a Comment